Putovanje kućnih ljubimaca

Dokumentacija 

 Vlasnica sam psa Shih Tzua Roka koji teži 7,2 kg. I kako često putujem, trebala mi je informacija na koji način moj ljubimac može preko granice. Vjerovali ili ne, doći do te informacije nije bilo nimalo jednostavno. Svatko je imao svoj teoriju, međutim iskopala sam informacije.
Moj Roko se smatra građaninom Europske unije i smiješno mi je uopće za napisati, ali ima sva prava koja mu po toj činjenici pripadaju. 
Dakle, potrebna je valjana putovnica – veterinarska knjižica, nova sa zvjezdicama na koricama. Ja još imam onu staru s hrvatskim grbom. Međutim, svi vlasnici starih putovnica mogu jednostavno otići svom veterinaru i bez problema će dobiti novu putovnicu. U putovnici moraju biti upisana sva cjepiva, pogotovo obavezna cjepiva protiv zaraznih bolesti i bjesnoće. Obavezno mora biti čipiran i podaci o čipu upisani u putovnicu.
I što se tiče putovanja po EU, to je to.
Osobno sam se interesirala za zemlju izvan EU, Tursku.
Procedura je sljedeća: obavezno uz putovnicu morate se raspitati kod carinske službe zemlje u koju putujete što vam je potrebno za ulazak u zemlju. Nemojte zanemarit ovaj navod, jer ne želite gledati svog ljubimca kako ga stavljaju u karantenu na X dana, jer ste zanemarili ovu informaciju ili da vam ne dozvole ulazak.
Za Tursku je potreban dopis veterinara kako je pas cijepljen i ne boluje od bjesnoće i zaraznih bolesti, iako je praksa pokazala kako gotovo nikad i ne pitaju isti. Međutim, ja ne želim biti iznimka.
To je to: putovnica i dokumentacija tražena od strane zemlje u koju se putuje.

Za povratak u Hrvatsku, carinici pregledavaju putovnicu, jer ipak su to sad životinjski stanovnici EU.
Putovanje avionom

Što se tiče samog putovanja aviona, ja najviše putujem s Turkish Airlinesom te sam zatražila informacije navedene kompanije. Od prilike 48 sati prije leta se mora zatražit dopusnica za putovanje psa. Hrvatski ured šalje zahtjev u središnjicu i te po njihovom odobrenju se na vašu kartu upisuje napomena kako ljubimac putuje s vama. Ne smije biti više od jednog psa na letu. Psi do 8 kg mogu u kabinu s vlasnikom te biti smješteni na krilu ili ispod nogu. Putuju ili u plastičnom kontejneru ili u svojoj torbi. Plaća se karta za psa, 5 € / kg težine psa, odnosno po kili kao da imate extra težinu  prtljage. U kunama, eurima ili karticama po informaciji gospođe sa službenog šaltera THY-a u Zagrebu. Psi  veći od 8 kg, idu u boxovima u teretni prostor aviona, što mi osobno para srce. 
Također, navedeni prijevoznik neke pasmine pasa ne dopušta na letovima smatrajći ih opasnima: American pitbull terrier, American Staffordshire terrier, bull terrier, Staffordshire bull terrier, Japanese tosa, dogo argentino, doberman, pincher doberman, rottweiller. (izvor: http://www.turkishairlines.com/en-int/travel-information/baggage/pets)
Za ostale prijevoznike informirajte se na njihovim web stranicama ili još bolje direktno kod predstavnika kompanije, jer nisu navedene sve potrebne informacije na stranicama. tekst se uglavnom odnosi na putovanje pasa, ali gotovo je isto za sve ljubimce. 
Ja volim svog Roka Buhtlicu užasno puno i najteže mi je na ovom putovanju bilo otputovati bez njega. Čovjek se veže. Naši ljubimci nisu samo ljubimci već članovi obitelji. Jasno mi ja da ljudi koji nemaju ljubimce ne mogu navedeno razumjeti. Ali mi koji ih imamo, najteže nam je bez njih i želimo ih voditi svigdje sa sobom, što je razumljivo.
Rokica, uživaj u Hrvatskoj, jedva te čekam ljubit i mazit :*

Leave a Reply