Moja mornarica

More je moja vječna inspiracija. Još od vremena kada nisam znala šta škola znači i kada umjesto lutaka bi za rođendan tražila masku i disalicu. Jedrilicu sam znala vozit još sa 6, kada sam bila svjetlosnim miljama daleko od dozvole.

Sada imam dozvolu, licence, svoje mske, peraje, ali ovdje u hladnom Zagrebu sam se odlučila napraviti svoju mornaricu. Kao pravi Mornar 😉

Mornarica
skup svih brodova neke države (koji služe u ratne, trgovačke, ribarske, športske ili posebne svrhe), brodskih posada, pomorskih ustanova i pripadajućega osoblja na kopnu.
1.         brodovlje jedne zemlje s ljudima i ustanovama
2.         vojn. rod vojske koji djeluje na moru [ratna mornarica]
                (Izvor: http://hjp.novi-liber.hr)

Prije nedugo vremena susrela sam se s originalnom idejom LumenShopa koji su proizvođači keramičkih pečata. (www.lumenshop.info/hr/) Moj brodić me je čekao na Božićnom sajmu u Zagrebu.

I moja se kuhinja pretvorila u brodogradilište slatke mornarice.

KEKSI S CIMETOM

400 g oštrog prosijanog brašna
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 žlica vanilin šećera
¼ žličice soli
3 žličice cimeta

Miješajte maslac, sol i šećer dok ne postanu kremasti, dodajte kakao, i pomalo dodajte brašno. Ako vam se smjesa čini presuhom, dodajte žlicu do dvije hladne vode.

Izvadite smjesu iz posude, još malo izmijesite rukama i oblikujte dva valjka debljine 4 cm. Zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Od gotovog tijesta oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na papir za pečenje na limu za pečenje i prekrijte prozirnom folijom za zamotavanje. Pazite da ostavite dovoljan razmak. Svaku kuglicu pritisnite pečatom, uklonite foliju i stavite lim u pećnicu. Ovaj način je posebno preporučljiv za ljepljiva slatka tijesta.
Pecite na 150˚C 25-30 minuta.
Ako želite istaknuti reljef na keksima, premažite ih tučenim sirovim jajetom čim ih izvadite iz pećnice. Upotrijebite kist.

Recept je u glavnini reuzet s web stranice http://www.lumenshop.info/hr/content/8-recepti-za-kekse, gdje se mogu pronaći i ostali recepti prilagođeni raznim ukusima.

Sada u mislima plovim svojim morem, miris cimeta je u zraku, a moje brodovlje uredno je usidreno u mojoj kuhinji.

Mislima ljubim svoj mornara i uživam u svojoj slatkoj mornarici!

 

Leave a Reply