Blogeri, suradnja s kompanijama i znanje o koži (ne zaboravite se smijati)

Već me poznajete kao vrlo direktnu osobu, tako da ću nastaviti revijalno. Mogu sa sigurnošću tvrditi kako barem 80 % beauty blogerica nema pojma o svojoj koži. Zašto?! Zato jer redovito čitam blogove te vrlo rijetko susrećem kako te iste blogerice pišu dalje od recenzija proizvoda, čekajući kako će slučajno neka kozmetička kuća poslati paketić proizvoda. Nisam licemjer i neću lagati, osobno se javljam kompanijama za koje smatram kako su mi interesantne iz vrlo jednostavnog razloga: svaka marketinška usluga košta i ljudi po prirodi cijene samo ono u što sami ulože truda, vremena i/ili novaca, a opet smatram proizvodi kompanija moraju biti sukladni mojim potrebama, godinama i načinu života. Oglas je potpuno drugačija priča, ali mora biti u skladu s karakterom bloga. Ja se bavim marketingom, ali i pisanjem i moja vjerodostojnost mi je vrlo bitna. Također, neprihvatljivo je pisati o kozmetici, a ne poznati organ na koji se ona nanosi. To je jednako uzimati tablete za čišćenje, a trebaju ti protiv bolova. Nadalje, ne prihvaćam sve recenzije. Imam dovoljno godina, da se ne zadovoljavam poklonima i ne želim pisati o kozmetici za cure od dvadeset. Neke stvari bez obzira na novac se ne trebaju prostituirati. Niti svoju kožu, koju jako volim, neću prostituirati proizvodima za koje smatram kako se ne vjerodostojni onome što propovijedaju. Moj blog je namijenjen kompanijama s karakterom.

No, sada krenimo na posao.

Koža je naš najveći organ koji prekriva površinu tijela i obnaša razno razne funkcije kroz svoja tri sloja.

Tri sloja kože su:

  1. Epiderma sa svojih 5 podslojeva -> u ovom sloju se nalaze epidermalni lipidi, koji su odgovorni za zdravu kožu, jer vezuju vlagu, ukoliko dođe do poremećaja, koža postaje suha. Epiderma predstavlja i barijeru protiv vanjskih utjecaja, poput bakterija, gljivica.
  2. Derma sa svoja 2 podsloja -> u ovom sloju nastaju ožiljci, a glavni sastojci derme su kolagen i elastin. U ovom sloju zbog onesposobljene mogućnosti vezivanja vode dolazi do zategnuća kože i pojave bora. Osjetilni receptori, limfne žile i korijen kose se nalaze u ovom sloju. U ovom sloju se nalazi hijaluronska kiselina.
  3. Supkutis – izolator tijela

Koža je na različitim mjestima različite debljine. Na tabanima i dlanovima je najdeblja, debela je 1,5 mm.

Zdrava koža ima ph faktor od 5,4 do 5,9 ( lagano kiselkasta) kojeg stvara i drži u ravnoteži hidrolipidni film u sloju epiderme.

Najvažnije od svega je ne zaboraviti kako se koža ponaša kao polupropusna membrana, što znači da određene molekule prodiru kroz nju te kreću u smjeru našeg organizma.

Nakon kratke lekcije iz biologije 4. razreda gimnazije, sasvim je logično zaključiti kako postoje unutarnji i vanjski utjecaji na kožu. Kako bi sve pojednostavila, jer na blogu imam čitatelje različite dobi i obrazovanja, recimo da je važno ono što jedemo i pijemo, ali i kako se osjećamo, kao i ono što nanosimo na kožu i okolina, odnosno Sunce.

Naravno, postoje unutarnji utjecaji poput hormona koji utječu na stanje kože i zapravo zdravo tijelo se vidljivo očituje na koži. Nedovoljan unos tekućine, kao i unos pojedine hrane se također vidi na koži.

Slojevi kože

Na pojedine vanjske utjecaje možemo utjecati, brinući o prevenciji, higijeni i onome što nanosimo na kožu. Također, pretjerano izlaganje suncu, kako i solariji utječu na našu kožu, a za naše čitatelje koji se brinu o čistoći kuće, važni su i proizvodi za čišćenje s kojima se susrećemo.

Popularno tipovi / stanja kože su:

– normalna

– mješovita

– suha

– masna

– osjetljiva

– zrela

Za svaki tip kože potrebna je druga vrsta njege sukladno tipu kože, kao što je drugačija vrsta njege potrebna i za dobne skupine. Dakle, curama od 20. g. nikako se ne preporuča korištenje teške anti- ageing kozmetike i vice versa. Zrela koža zahtjeva povećanu mogućnost regeneracije sa sastojcima koji usporavaju procese starenja.

Prije odabira kozmetike, potrebno je ustanoviti tip kože i prilagoditi proizvod i dobnoj skupini.

Ukoliko sami ne znate procijeniti tip kože, a nemate mogućnosti otići dermatologu, obratite se djelatnicima u ljekarnama, vjerujem kako će vrlo rado vam pomoći savjetom.

Svjesna sam također, bez obzira na utjecaj medija, kako žene često ne brinu, odnosno ne vode osnovnu higijenu kože, posebice lica. Najčešće, ne skidaju šminku i ne obraćaju pažnju na vanjsko hranjenje iste.

Već i ptice na grani znaju, ali ponavljanje je majka mudrosti:

– čišćenje kože

– hidratizacija i zaštita

– dovoljna količina sna i vode

Stvorite naviku skidanja šminke već u mladim danima, koža će vam biti višestruko zahvalna, što će te tek primijetiti kada stvarno budete obraćale pažnju na stanje kože, posebice lica. Nakon svakog tuširanja, namažite cijelo tijelo kremom ili uljem. Neće biti problema s grubom kožom na tijelu, posebice laktovima i petama.

Njega muškaraca se može svasti na gotovo sličan nazivnik, osim što umjesto skidanja šminke (a i toga ima kod muškaraca), posebno se brine još o licu zbog brijanja. Oba spola su ovaj put u istom problemu.

Naš organizam se može naviknuti na sve, tako i sama koža, što znači kako ja osobno svakih nekoliko mjeseci mijenjam proizvode kako bi osigurala svojoj koži najbolje od proizvoda koje koristima.

Moje navike su vrlo jednostavne i ne pamtim kada sam išla spavati sa šminkom na licu, niti nakon napornih putovanja, niti nakon ludih noćnih izlazaka. Skidanje šminke, krema i spavanje. Gotovo koliko mi je trebalo da napišem rečenicu, toliko mi treba da skinem šminku. Jedinu razliku radim u dnevnim i noćnim kremama. Noću stavljam „teže“ proizvode koji mi dobro nahrane kožu, a u jutro laganije koji podnose šminku.

Između skidanja šminke mlijekom, kremom ili micelarnom otopinom i nanošenja kreme upotrebljavam svoj recept za dodatnu njegu i čišćenje.

100 ml destilirane vode

10 kapi eteričnog ulja čajevca

10 kapi eteričnog ulja lavande

Navedena otopina skine ostatak šminke, a čajevac i lavanda imaju zacjeljujuće i umirujuće djelovanje. Nakon navedenog, obavezno krema ili kapi za lice.

U drugom postu ću o samim proizvodima, a do tada ne zaboravite se smijati. Bore smijalice puno su više sexy od bora mrštilica.

(Fotografija preuzeta s en.wikipedia.org/wiki/Human_skin, 05.02.2017.)

Leave a Reply