A zapravo stvar je vrlo jednostavna. Ili želiš ili ne želiš ljubav.

Ja bih vam trebala pričati o onom dobrom osjećaju ljubavi,  a zapravo želim sebe uvjeravati kako o tome nemam pojma. Zapravo, svaka ljubav ima i drugu stranu medalje, pa je teško pričati o ljubavi bez da se dotaknemo požrtvovnosti, truda, rada, tuge, suza i još koječega.

Moja mlađa sestrična hoda stazama ljubavi upravo onako kako bi možda netko smatrao idealnim. Mlada, zaposlila se ubrzo nakon srednje škole, upoznala svog princa na zajedničkoj aktivnosti, zaljubili se, počeli hodat, živjet zajedno, pa iz podstanarstva dižu kat kuće i druge godine se žene. Lijepo je ona sve to poredala… kažu da ipak bajke postoje.

Ja osobno nisam baš neki bajkoviti primjer i znalac. Ok, ja sam nekonvencionalna kad je ljubav u pitanju. Ne, ne volim grupnjake, ja sam za „jedan na jedan“, ali koji put nemam pojma kako neke stvari idu ili se previše družim s muškarcima, pa sam izgubila percepcije ženskih koketa.
Sestričnin budući mužić, kršan momak od oko skoro 2 metra, vrlo elegantno izbjegava i ublažava udarce moje sestrične po narudžbi, a opet nekako u mojim očima ostaje muškarac. Bez daljnjeg, udovoljava joj, ma i ona zna kako dobiti sve što si je zacrtala od njega, ali on amortizira sve te udarce kao da pleše valcer. Moram priznat, koliko god joj popuštao, nimalo mi ne djeluje kao papučar ili nisam stekla bilo koji dojam koji bi aludirao na slično muško ponašanje.
S druge strane jedan brucoš od mog brata, razvio se od malog ružnog praseta u divnog manekena, toliko da bi ga sve curice poželjele. Crna gusta kratka kosa, elegencija u tijelu, sportsko elegantni stil, pametan, pun humora, a tek mu je dvadeset. Rekla sam u: „braco, naći ću najveću letvu u gradu, ako se prema ženama budeš ponašao kao sirovina ili kao riječki „bez muda“ muškarci. Ajjjjmmmmeeee, šta sam napisala „riječki“. Panika među redovima. Dajte, molim vas. U Rijeci su geyevi veći muškarci od coolerskih muškaraca maminih sinova koji se boje žena, a pune si ego svakim komplimentom, pa makar ih i ne razumjeli ili ih ne znali svrstati. Neću niti spominjat inteligencije razina utega koji dižu u teretanama. I tako ja kažem svom bratu:“ nalemat ću te letvom, Bog ti neće pomoć ukoliko vidim / čujem da si nepristojan prema ženama. Ako se nekoj sviđaš, a ona tebi ne, fino, pristojno je odbij i ne budi grub. Budi pristojan, neka te pamti kao gentlamena, a ne nekakvu sirovinu. Ako ti se svidi, ne slušaj priče okolo, već je pozovi na cugu, kavu, šetnju i upoznaj. Možda će ti se svidjet još više, a možda jednostavno ćeš shvatit kako nije to to. I opet budi pristojan, ma šta god radio. Žene vole pristojne muškarce. Ono divljaštvo ostavi za neke hot trenutke. Inače, ona letva s početka priče će radit!!!“. A on meni: „Pa nisam ja jedan ot tih tvojih koji se boji i nema muda pozvat ženu niti na kavu, pa si zato morala preko granice. Ja znam kako se to radi:“ Bilo je teško priznat da je učio od mene. Najbolja definitivno u tim stvarima nisam.

Ja i dalje tvrdim kako nemam pojma o ljubavi. Znam kako se čovjek mora potrudit. Zaboravit sve predrasude, sva govorkanja i kada mu se netko svidi jednostavno treba krenut u boj! Uvijek smo svi mi skloni izgovorima uljuljani u svakodnevnici svojih navika. Ja bi se ljubila samo kad meni paše, o seksu i da ne govorim. Ja bi izlazila samo one dane kas de osjećam sexy, ali molim te u dane pmsa moraš mi čitati misli inače biti će svađe.

A zapravo stvar je vrlo jednostavna. Ili želiš ili ne želiš ljubav. Ako želiš, moraš se potrudit i odredit prioritete. Ako si žena, nemoj stalno gnjavit i glumatat nedodirljivu. Budi žena u svakom smislu te riječi.
Ako si muškarac, imaj muda. Svi mi smo smrtno uplašeni na prvih nekoliko spojeva. Ma koliko smo samouvjerene i nama koljena klecaju dok se spremamo satima za prvi spoj. Nemojte glumiti tradicionaliste, ako se niste sposobni u skladu s time se ponašat. Budite muškarci, uzmite telefon u ruke i nazovite ju. Odvedite na piće. Porazgovarajte. Nasmijte joj se u prolazu. Pogledajte u oči. Možda će biti bez veze, a možda će vam izmaknuti tlo pod nogama. Ako to ne napravite, nemate šanse da upoznate ljubav. Budite prilagodljivi. Mi žene to cijenimo. I nemojte pumpati ego na nekoj koju ste odbili, vjerujte uvijek se dvostruko vrati. Malo sam i rekla. A to pravom, zrelom muškarcu ne treba. Pametan muškarac prihvati kompliment i kaže „hvala“, a retardirani pumpa svoj ego, pa dobije po nosu kad-tad.

Žene… a žene ma koliko bile hladne, uvijek maštaju o ljubavi i prinčevima. Obično naiđu konji, ali to sada nije niti bitno. Dečki, nikada ne vjerujte kako smo mi hladne i ne volimo romantiku. Nijanse nas razlikuju, ali sve padamo na iste stvari. Sve žene vole iznenađenja, cvijeće, vole biti posebne. Ne samo biti kraljice, sve smo mi kraljice. Žena voli biti čarolija… čarolija poput čarobne prašine za letenje iz Petra Pana.


I volite onu jednu emociju koja stane u malu Zvončicu, a zove se ljubav…

Leave a Reply