Zdravica poslana na narudžbu za 2018.

Svakog dana svakog prošlog mjeseca sastavljam savršenu rečenicu za početak. I svaki taj dan prođe baš kao spori vlakovi na našim prugama. Imam toliko toga za napisati, a riječi kao da se gnječe u premaloj škrinjici moje duše. Većina nas nema za dvadeset i petodnevni godišnji u Dubaiu, ali imamo zapravo sve, imamo život. Kojeg se često odričemo, da možemo i preko novina bi. Svima nam treba…, a treba nam samo emocionlana ispunjenost. Nazovimo to zdravo seljačkim rječnikom – svima treba samo ljubav.

Bježala sam od svih riječi, jer sam čitala druge. Čitala, slušala, pratila, pokušala sam se prilagoditi, a onda je na radnom mjestu otišlo koljeno. Koljeno koje u preko trideset godina sporta, i to borilačkog, nikada nije otišlo. Kažu da je to ego i nemogućnost prilagodbe. Da, slažem se, nemam neke mogućnosti prilagodbe ljudima koji se prilagođavaju samo sami sebe. Nekako nikada mi baš to nije išlo. Čovjek uči dok je živ. A ja stvarno učim i učim, jer jedino to moje znanje može platiti život. Dubai mi je plitak, nasut pijeskom i luksuzan, možda zapravo premalo luksuzan, jer karakter je luksuz koji si ne može svatko priuštiti.

Čitala sam druge i luksuzno smišljala izgovore kako ne želim kopirati druge sa svojim izjavama, a zapravo sve se svodi na to da netko voli Michael Jacksona, netko Severinu (moj dragi prijatelj u mornarici je ne može vidjeti nacrtanu), netko voli Aerosmith, a ja volim njega. Svatko ima svoj publiku, svoja razmišljanja, svoj način pisanja i najvažnije svoje iskustvo.

Svi nekako zbrajaju i oduzimaju prethodnu godinu, barem moj računovođa to sad tako radi, a ja pokušavam nekakav rezime napravit, kako bi popravila sve svoje bugove u programu i pokušala prošetati kroz 2018.g kao bolja ja. Budite promjena koju želite vidjeti, rekao je jednom čovjek puno pametniji od mene, a moja prijateljica je nadodala neki dan preko telefona, kako je najljepše i najteže raditi na sebi. Znate li koliko brazilska depilacija boli?! Ja nemam pojma, ali odlučila sam ove godine saznati. Prethodna godina bila je brza. Proletila, a nisam se pošteno niti naljubila. Nisam se niti kupala koliko sam željela, nisam niti putovala dovoljno, ako ne računam život u Medulinu, Imotskome, Otočcu, pa malo je bilo i Lošinja, a tek Budimpešta. Vrtilo se ono kolo Budapest eye bolje nego londonsko oko. Bilo je tu i upada u stanove, upada na vjenčanja, upali su i oni mali negdje i neke prijateljice ostale trudne (šta sam im predvidjela), upala je i za kraj zdravica da mi moja susjeda kupi privjesak za Pandora narukvicu, možda i dva, vrlo simbolična, i ja njoj, uz kucanje kako će joj on, iz zdravice, samo ušetati u život. Gledala sam i Gospine preksrasne plave oči i grlila sam i rukama i dušom moju Gabicu i njezinu obitelj u Donjem Malom Ograđeniku, nema šanse da ga nađete na karti, to je moje mjesto Gabičine čarolije. Samo da se zna, koliko je ta mlada dama čarobna. Novu ne pamtim kada je bila dosadna kao ova, sada molim sve koji ovo čitaju da se ponose kako je njihov doček bio fenomenalan, ali i ne pamtim kada sam se uz revijalnu dosadu više smijala.

Niti jednu jedinu novogodišnju odluku nisam donijela. Zapela sam na onom kuhanom vinu sa susjedom i toj zdravici e da je pola iste, biti će i smijeha i plača. Da, i plača, i plač je sastavni dio života. Da samo znate kako tulim na vjenčanjima i sretnim trenucima, trebali ste me vidjeti na bratovoj promociji. Sreća da sam sjedila u zadnjem redu, jer bi curama sa vlagom u zraku, ali od suza, pokvarila frizure. Znam ja i druge rasplakati, kao na primjer prilikom mog govora na mojoj poslijediplomskoj promociji. O marketingu, sveti moj marketingu… Rekla sam vam da se sve opet svodi na ljubav. I svima sam slala i željela samo jednu te istu želju, budite emocionalno ispunjeni, odnosno volite i budite voljeni. Ljubav je najmoćniji osjećaj na svijetu, ljubav iscjeljuje, ozdravljuje, ljubav pomiče granice galaksije, ljubav budi ono najkreativnije u čovjeku i tjera ga da preskače kilometre kao od šale. Svi ti leptirići, sva ta strast, sve te emocije… smo ih ljubav poznaje u toj mjeri i toliko čiste. A ja vam danas kažem, kako ste prekrasni, kako se uspješni i lijepi, kako ste bogati, kako ste poželjni i kako ljubav prema sebi mora biti prva i sebi morate biti prvi. I ništa se ne mora, u pravu ste, osim živjeti, ljubiti i umrijeti. A zbog ljubavi se živi, i prvo od ljubavi prema sebi, jer kako možete voljeti druge, ako sebe ne volite. Kako možete prepoznati ljubav, ako je ne prepoznajete u odrazu u zrcalu. Samo čista ljubav širi ljubav. Savršeni ste u svojoj nesavršenosti. Vi ste ljubav.

 

Leave a Reply