Vrtlarenje = zadovoljstvo

Wikipedija kaže kako je hobi naziv za aktivnosti koje se rade zbog osobnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja.
Razlistali ribiz

U svome životu čovjek proba mnogo aktivnosti i najčešće kako godine prolaze i isti sazrijeva želje, potrebe, i načini zadovoljavanja samog sebe se mijenjaju.
Nakon dugih hladnih, a na kraju kišnih mjeseci moje srce je željelo izaći van i napraviti nešto korisno. Uživam gledati kako se priroda budi, biljke rastu i razvijaju se. Promjene životnog ciklusa.
Mnoge žene, ali i muškarci pronalaze svoj hobi u vrtlarenju. Ne postoji poseban razlog zašto netko voli vrtlariti: netko voli osjetiti zemlju u rukama, drugoga vrtlarenje relaksira, netko pronalazi smisao života u ciklusu rasta, razvoja i odumiranja bilja, opet neki ljudi vole jednostavno zelenu boju. Doista postoji mnogo razloga zašto vrtlarenje veseli.

Ako pokušamo naći smisao u zelenoj boji, opet ćemo naći dovoljno dobre razloge ne samo za vrtlarstvo, već i za boravak u prirodi, jer zelena je boja prirode. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena odmara, djeluje blago, stvara unutrašnji mir, odmara vid. Također, simbol je uravnoteženosti.


Terakota i prva niknula lavanda iz sjemena

Osobno sam iskoristila vrtlarstvo za boravak na svježem zraku, pokušavajući se dokopati pokoje zrake sunca. Nisam profesionalac, ali internet uvelike danas olakšava stvari  sve potrebne savijete skupljala sam čitajući tuđe iskustva.

Na Fecbooku (oh blaženi Facebook) sam u nekoliko grupa došla do korisnih informacija i do mnogo  entuzijasta koji su sami već probali ili probavaju razo razne načine vrtlarenja i cvjećarstva. Došla sam i do sjemena.
Neke od grupa čijih sam član:
Moje cvijeće https://www.facebook.com/#!/groups/122105507871161/(razmjena iskustava, sjemenja, sadnica…)
Vrtlarenjehttps://www.facebook.com/#!/groups/304501056264955/(iskustvo, fotografije, savijeti…)
Biovrt.com – u skladu s prirodom – https://www.facebook.com/#!/groups/330625128170/(ekolški uzgoj voća i povrća, svaijeti za pripremanje vrta i sve vezano za eko uzgoj)
Stranica:
Mala Eko Sjemenarnahttps://www.facebook.com/malaekosjemenarna(stranica za razmjenu eko sjemena – probala, radi!!!!)
Moj mali alat i nekoliko vrećica sa sjemenom
Vrtlarenje (u koje dodajem i cjećarstvo) doista nije skup ili težak hobi. Dovoljno je malo mašte, kantica i lopatica mogu biti i dječje i puno entuzijazma.
Sjeme se može kupiti po razno raznim marketima, sjemenarnama i to sjeme je doista klijavo, ali se uz malo truda može uzgojiti i vlastito (od koštica limuna, sjemenja cvijeća i svega to am se sviđa). Sve upute su već priutne na internetu.
Karton za jaja u službi sijanja


Prazne čašice od jogurta, konzerve, staklenke, sve to može poslužiti u svhu vrtlarenja i uzgoja vlastitih biljaka. Kutija za kolače može poslužiti kao mali improvizirani plastenik, a gdje je veće zadovoljstvo u nego u vlastito uzgojenoj biljci posađenoj u vlastito ocrtanu teglu.

Pažnja: terakotine tegle obavezno prilikom ocrtavanja i ukrašavnja prelakirati i s unutranje strane, jer upijaju vodu i mogu pokvariti vanjsku sliku ili ukras.
Iskoristite sunčane dane i napravite svoj mali vrt pun cvijeća i/ili povrća i na malim prostorima. Od vreće za smenće se može napraviti čudo i uzgojiti brdo krumpira. Stare boce mogu biti nove vaze i tegle. Ideja je na pretek, a zadovoljstvo svoj vlastitog uzgoja neopisivo.
Iskreno, svake mi se godine dešava, da mi ne nikne puno sjemena, da barem jednu biljku osudim na kantu za smeće, ali to je život.
Pokušaji, pogreške, uspjesi.
I opet svake godine sve kreće ispočetka, i kako god se zbog posla selim uvijek pronađem naki način vrtlarenja, pa makar i sadnje kaktusa u apartmanu u Dubrovniku, spašavanje velike Dracene iz ureda, trošenje love na tržnici, jer baš mi nedostaje još jedna biljka. Kažu da zadovoljan čovjek je sretan čovjek.
Onda sam stvarno sretna (zadovoljna i zadovoljena)!

Leave a Reply