Lojalnost, a ne ishitrena “lidlić” kampanja

Valjalo se brdo, rodio se miš. Na tu rečenicu bi se svelo dizanje na noge Hrvatske oko Lidlića. I ja sam lidlić, da na samom početku raščistimo situaciju. I ja kupujem u Lidlu. Blog je privatan i izražava samo moje mišljenje te s toga mogu pisati, reklamirati, navoditi svoja razmišljanja. Osim toga po struci sam specijalistica ekonomije – smjera marketing menadžmenta ili po starom imam magisterij iz ekonomije, tako da se osjećam kompetentnom iznijeti svoja viđenja.

Cijeli ovaj tekst je namjerno pisan s odmakom, jer sam promatrala razvoj situacije, sve nam je zanimljivo dan i pol, bez obzira koju socijalnu notu izražava određeni pokret, protest, događaj. Ja sam jedna od prvih osoba u Hrvatskoj koja je stavila status na društvenim mrežama #ijasamlidlic. Navedeni natpis označava moju pripadnost narodu, djeci koja bez srama, ustručavanja, diskriminiranja nose odjevne predmete koje žele i koje si mogu priuštiti. Navedeni natpis označava moj stav kako se gospodin ne postaje odijevanjem odijela ili dama s odijevanjem najskuplje robne marke haljine. Damom i gospodom se postaje svojim karakterom i manirima, a ne odjećom. Odijevanjem pojedinih skupih dizajnerskih rješenja imala bih osjećaj poput onog iz priče „Carevo novo ruho“ – car je gol. U ovom slučaju carica. Pristojno, uredno, čisto ne nosi uvijek oznaku skupo. Nosi oznaku – ljudsko, čovječno, podrazumijevajuće. Počeli smo se baviti kritikom na krivim mjestima. O ukusima se ne raspravlja.

Žalim roditelje, doista ih žalim i ujedno ih kritiziram koji su dozvolili svojoj djeci da se rugaju i sramote drugu djecu čiji roditelji nemaju mogućnosti odijevati djecu u skupu robu. A osim toga, što to djetetu znači skupo?! Za mjesec, dva, tri, ta robica više djetetu neće pristajati i ode lova… Ali ima se, može se, pa i bez mozga, pa i bez kulture. I tako smo narod koji voli ne samo viriti u tuđe dvorište, već i suditi okus juhe koju nismo niti probali iz tuđeg tanjura.

 

Pravi razlog moga pisanja je komentar na gospođu koja se obratila trgovačkom centru da iskoristi trenutak i napravi liniju odjeće „Lidlić“. Međutim, kao profesionalac osobno apsolutno ništa ne bih napravila po tom pitanju, čak se niti PR-ovski ne bih oglasila. Dobro je pitanje zašto?! Trgovački lanci, imaju svoje marketinške strategije i svoje ciljano tržište do kojeg su laički rečeno, došli određenim istraživanjima (da sada ne ulazimo u struku i izraze koji bi sada komplicirali život). Ti isti trgovački lanci se odredili svoje strategije putem kojih će se pozicionirati, odnosno kada se spomene npr. kupovina za kuću, isti tren se pomisli na određeni trgovački lanac. Lidi je odabrao da se svojim cijenama i ponudom približi svim kućanstvima, odnosno istovremeno nudi svoje robne marke cjenovno povoljnije te robne marke koje su cjenovno skuplje kako bi zadovoljio i pokrio šire tržište u procesu segmentacije, odnosno odabira grupa kupaca. Također, bira biti lojalan kupcima. Što to znači „lojalan kupcima“?! To znači da se marketinška politika neće mijenjati trenutnim socijalnim fenomenom nazvanim „lidlić“ i prilagođavati na taj način kupcima, već će slijediti dosadašnju politiku omjera cijene i kvalitete koja se već pokazala kao dobitna kombinacija za kupce različitih platežnih mogućnosti. Naravno, kada se priča o strategijama, potrebno je uzeti u obzir kako se strategije planiraju dugoročno i s obzirom na poslovne procese i veličinu Lidla u Hrvatskoj, bilo bi suludo razmišljati kako će se odmah prihvatiti drugi poslovni koncept. Osobno bih bila razočarana kada bi Lidl reagirao na „lidliće“, jer bi tu izgubio u marketinškom smislu popriličan komad tržišta, što bi pokazalo da mijenja strategiju i orijentira se na samo jednu skupinu, komunicirajući jasno poruke podrške, što u konačnici ne bi rezultiralo ničim pozitivnim, jer „lidlići“ nisu marketinški poduprijeta strategija već sociološko – psihološki rezultat određenih normi ljudskog, dječjeg ponašanja, gdje se igrom slučaja iskoristilo samo Lidlovo ime.

 

Lojalnost je prva NATO-va doktrina i kada razmišljate o karakteristikama, ne samo u poslovnom svijetu, veći te kako u privatnom, neka lojalnost bude na vrhu vaših prioriteta, jer sve manje ljudi razumije značenje te riječi, što one koji znaju značenje lojalnosti diže na neke druge pijedestale.

 

Uvijek lojalna svojim ljudima!

1 Comment

  1. Tanja says: Reply

    da, lojalnost je bitna!

Leave a Reply