Lajkaj u živo – djela vrijede

Mi se ne slažemo s istomišlejnicima, mi se slažemo samo s onima od kojih imamo koristi. Kako mi je

marketing struka, često se ulovim kako gledam razno razne reklame, profile – zanimljive ili ne, objave blogovova. Čita najrazličitije teme, pratim najrazličitije ljude – i lijeve i desne, i crvene i plave. Čita o uspjesima i poznatih i nepoznatih kolega. Lajkam, čestitam , komentiram uspjehe i radosne trenutke i onih koji su mi bliski, ali i onih puno daljih. Vesele me pozitivne poslovne priče. U najmanju ruku, jer mogu svašta naučiti iz njih, dobiti ideje,  ali i razmisliti, da li bi to bio pravi put.

Dokazano je kako najviše lajkamo one postove sa fotografijama. Gledam malo svoju listu prijatelja i komentiram sama u sebi tko i koliko lajka čije fotografije. Neka od tih lajkanja nisu ona od srca, e baš zato jer vam se svidjela fotografija, post, share, već lajkanja „pokaži se“. Mi koji imamo profesionalne deformacije takve stvari vidimo, primijetimo. Često se onda priupitam kakve su stvarno te osobe koje se prikazuju kao morlane vertikale društva, koje se kunu u svoju dosljednost i veličinu.
Zašto je toliko teško pohvaliti prijatelja, poznanika?! Zašto je toliko teško dati čovjeku podršku u onome što ga veseli ili čemu se raduje?!
Sjećam se prvih koraka mojih kolega, prijatelja kada su krenuli graditi svoja carstva – možda nekome mala, ali njima najveća. Sjećam se kada su neke moje prijateljice krenule raditi ono što ih veseli… i naučila sam od njih jako puno bez obzira koliko me sadržajno možda i nisu interesirale teme o poslu ili kozmetici.
Dobro se uvijek dobro vrati i činite dobro zbog sebe, a ne zbog drugih. Lajkajte ono što vam se stvarno sviđa, a ne ono što se očekuje da biste trebali lajkati, komentirati. Budite svoji. Ne kupujete pozicije niti naklonost putem „sviđanja“. Naklonost bi se trebala ostvarivat putem djela, a ne lajkova (iako će pojedinici prokomentirati kako je i lajkanje zapravo djelo).
Danas mi je meni jedna jako bliska osoba sva u suzama rekla kako je prekinula s dečkom do kojeg joj je stalo i vice versa. I kako samo želi da on požali što su prekinuli. na to sam ju ispravila i rekla sam joj: “Draga, ti samo želiš da on bude sretan! Ne želiš da on požali, jer bi onda bio nesretan,a to nije što ti želiš, jer ti je stalo i znači da bi lagala samu sebe.samo mu poželi sve najbolje, a možda to najbolje si Ti.”
Nedavno su me pitali, kakav bi bio idelan spoj za mene, s čim se muškarac može oboriti s nogu?! Odgovorila sam, kako bi uz uvijet da mi je fizički napet, pristala samo na nešto normalno što je bilo masovne upotrebe mobitela – npr. šetnju Žurkovom (Kostrena). Baš zato što tvrdim kako jedino djela su važna, a ne impresioniranje putem riječi i/ili lajkova.
Da, dobre stvari mogu krenuti s prvim lajkom (pod uvijetom da nije iz koristi), ali to je samo sve virtualno. Mi smo stvarni.
Odoh nazvati nekolicinu ljudi i reći ima kako mi je dan lijep, jer su oni u njemu.
P.S. Moji tekstovi nisu za lajkanje, već za čitanje i razmišljanje.

Leave a Reply