Keksići od Zobi – kraljice među namirnicam

Kraljevski zobeni keksići

Namirnica bez koje ne mogu u svojoj kuhinji je za mene definitivno Zob (lat. Avena sativa). S vremenom upoznala sam i slatke i slane recepte koje sadrže zob, ali kad ponese želja za slatkim zob postaje kraljica namirnica. Zob je žitarica koja obiluje vitaminima iz skupine B, manganom, željezom, cinkom, magnezijem, sastoji se od ugljikohidrata, ali i proteina kojih ima daleko više od masti, naziva se još „hranom za mozak“. Čak  svjetski poznate (ili samo možda komercijalizirane) dijete navode zob kao jednu od glavnih namirnica prilikom borbe s prekomjernom težinom.

 

Za mene je zob kraljica namirnica koja može sve. Prisutna u gluten fee prehrani i listi namirnica za osobe s iritabilnim crijevima (lista je puno radikalnija od samo gluten free liste). Kada sam bila najgladnija, a morala sam „stati na loptu“ zob bi spašavala stvari. Kuhana s vodom, dodano u istu šta tko voli ili zob + jogurt + voće, ne mogu se odlučiti koja je kombinacija mi draža.

The zob rules! u mojoj kuhinji

 

Donosim vam jednostavan recept, koji je nestao spontano na temelju već postojećih recepata (zob + banana), ali malo nadopunjen s kokosom.

 

Kategorija: deserti

Težina pripreme: jednostavno, primjereno radu s djecom

Priprema: 5 min

Pečenje: ovisno o temperaturi 20-45 min

Sastojci:

100 g sitnih zobenih pahuljica

50 g kokosovog brašna

80 g tamne čokolade (ili po izboru)

2 velike žlice ili 30 ml kokosovog ulja

2 banane

Po želji: bademi, orasi, grožđice, brusnice za posipanje

 

Priprema:

Banane oguliti i izgnječiti.

Čokoladu isjeckati što sitnije ili nastrugati.

Zob, kokosovo brašno, čokoladu, banane i kokosovo ulje izmiješati. Miješati se može žlicom te ne zahtijeva prljanje ruku.

Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje.

Grabiti smjesu malom žličicom i oblikovati keksiće po želji.

Po želi posipati sjeckanim orasima, bademima, grožđicama, brusnicama.

Peći možete na 180° cca 20 minuta, ali mogu zagorjeti i ostati ne spečeni (svi sastojci se mogu jesti i sirovi) ili oko 45 minuta sušenja (ovisi od pećnice) na 120° ili dok vam se ne svidi tvrdoća.

 

Kokosovo ulje na 24° prelazi iz krutog u tekuće stanje te ukoliko vam je u krutom stanju, uronite staklenku na nekoliko minuta u toplu vodu.

 

Upozorenje: nemojte smjesu probati prije pečenja, jer si riskirate da niti ne stigne do pećnice

 

Smjese mi je bilo za oko 28 keksića. U prvoj turi tri su ostala za brata, bio je optužen Shih Tzu Roko kako je posjeo ostalih 27. Nakon kušanja, brat je komentirao, da mu je jasno zašto je Roko pojeo ostale. Odlični su mi s grožđicama, ali i bez posipanja na vrhu su odlični i zdravi.

 

Leave a Reply