Ivica – taj gušt i taj osjećaj nemaju cijenu

Uz vjerovanje kako nismo štrajkali kada su bili satovi geografije u školi, vjerujem kako malo nas može bez problema pokazati na karti selo Korlat. Selo Korlat nalazi se nedaleko od Benkovca u Zadarskoj županiji.
 
Ivica Vulelija
Baš u selu Korlat moj prijatelj Ivica Vulelija provodi najviše vremena, gdje živi sa svojom obitelji i gdje pronalazi dio svojih inspiracija.Uskoro, 27. veljače će puhati 32.-je svjećice na torti, i apsolvent je na Stručnom studiju Poslovne ekonomije i financija.
 
Ivica je fotograf amater, ali ja bih se usudila i ispustiti „amater“ iz opisa, jer posljednjih 4. godine koliko se bavi fotografijom, može se pohvaliti s tri izložbe u Hrvatskoj i jednom u Londonu.
  
Izložba u Londonu  nije bila slučajna. Kako on kaže „nepopustljiva želja za putovanjima“ i strast prema fotografiji rezultiralo je pozamašnom broju umjetničkih fotografija. Isto su prepoznali i organizatori festivala „Your London“,na koji je Ivica poslao link na svoju galeriju fotografija www.fotke.org, te dobio poziv organizatora. Izlagao je svoje tri fotografije A3 formata, pobrao samo pohvale i pozivnicu za isti festival 2013.g.
 
Ivica, poznat kao draga i skromna osoba, otkrio mi je kako nikada nije prodao niti jednu svoju forografiju, iako je bilo upita. Kada bi netko poželio kupiti neku od mnoštva fotografija, uvijek ju je dobio na poklon, Ivica kaže „taj gušt i taj osjećaj nemaju cijenu“, poklanjajući fotografije poklanja dijeliće svoga srca.
 
Definitivno, Ivica je zadužio i svoje selo Korlat i cijeli benkovački kraj upisom na kartu fotografije.
 
 
On obično zna reći kako za dobru fotografiju nije potrebna tehnika, već strpljenje i pravi trenutak.
 
Ivica je odlučio podijeliti s nama par malih trikova za one koji posjeduju kompaktne fotoaparate:
 
– Za stabilnu i što kvalitetniju fotografiju, najbolje je koristiti stativ, ili ako vam to nije pri ruci, aparat se može negdje prislonit, ili možda čak imate toliko mirnu ruku
– Česte greške koje primjetim kad ljudi slikaju sa običnim aparatima, pa i sa SLR aparatima, a to je da u trenutku kada ste “okinuli” sliku, isti sekund trznete aparatom, kao – gotovo je! Ne, nije gotovo, i kad uslikate, zadržite aparat minimalno sekundu još u istom položaju, ili ako slikate ljude, zamolite ih prije fotografiranja da se ne pomaknu odmah nakon što blicne. Ja to slikovito kažem, da nakon okidanja fotografiji treba sekunda-dvije da “doputujue” do aparata u tom slučaju dobit ćemo koliko toliko čistu fotografiju.
– Nedavno sam naletio na jedan tutorial, koji je i meni olakšao poprilično, ponajprije kad mene netko slika, prije nego kad ja nekog slikam. Radi se o podbradku koji se ponekad na fotografijama čini veći nego što inače je potrebno je da samo bradu izbacite malo naprijed, ne previše da ne izgledate neprirodno.
-Nadalje, za dobru fotografiju potrebno je što više svjetla, i samo značenje imena fotografija znači – foto=svijetlo, grafija=crtati. Znamo svi da se ne slika “u sunce”, nego da nam je sunce iza leđa. Kad smo kod svjetla, slikate ukućane, doma, rođendane, itd.. preporučam, radije upaliti svijetla sva po kući pa slikati bez blica.
– Ne bojte se koristiti nekakvim programima za obradu fotografije, photoshop, ili neki slični program. Svaku fotografiju potrebno je barem malo korigirati. Ja, osobno, photoshop koristim za obrezivanje fotografije, jer uvijek u kadar uleti nekakav višak, kojeg je potrebno odstraniti, ili kada slikamo more, pa nam je površina kriva, izgleda da će se voda izliti na jednu stranu, u tom slučaju potrebno je fotografiju “liverati” da ipak bude koliko-toliko ravna
 
U nastavku vam Ivica predstavlja nekolicinu svojih fotografija, a ostale možete pogledati na linku www.fotke.org. (Sve fotografije su u vlasništvu Ivice Vulelije i isti posjeduje isključiva prava.)
 
Veselim se još mnoštvu Ivičinih divnih fotografija i izložbi, još jednom u nizu posjetu i izlaganju u Londonu te želim Ivici da ga i dalje služi fotoaparat, strast i inspiracija.
 
A sada vas prepuštam užitku…
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 

 
 

Leave a Reply